Home Projecten Oliemolenhof, Amersfoort

Oliemolenhof, Amersfoort

Herontwikkeling asfaltvlakte naar multifunctioneel park
Functie
Openbare ruimte

Realisatie
2017

Partners
Locatie
Oliemolenhof, De Nieuwe Stad - Amersfoort

Een plek voor ontmoeting, ontspanning en evenementen
De wens van de opdrachtgever was een aantrekkelijke publieke ruimte voor zowel stadsbewoners als bedrijven. Een plek waar mensen elkaar ontmoeten of een lunchwandeling maken. De voormalige parkeervlakte in het midden van De Nieuwe Stad is door VIC getransformeerd naar een multifunctioneel plein. De asfaltvlakte heeft plaatsgemaakt voor 42 verschillende bomen (waaronder een palmboom), beplanting en zitgelegenheid. De beplanting in de borders is aangelegd om de biodiversiteit te bevorderen en de vrijkomende hitte van het asfalt te verzachten. Daarbij zorgt het voor een extra kleurrijke beleving van de seizoenen.  

Mobiliteit en duurzaamheid
Naast spontane ontmoetingen speelt de Oliemolenhof in op de ontwikkeling van elektrisch rijden door middel van een flexibele laadoplossing. Het plein voorziet in twintig elektrische laadpalen, welke tevens te gebruiken zijn als elektrapunt tijdens evenementen.

De Nieuwe Stad heeft daarmee een verbindend groen ‘stadshart’ en Amersfoort een aantrekkelijk nieuw plein. De nieuw ingerichte Oliemolenhof vormt de groene verbinding tussen de verschillende delen van De Nieuwe Stad. Daarbij maakt het park het gehele gebied aantrekkelijker voor potentiële huurders en voegt het zo economische waarde toe.

Naast de aanleg is VIC verantwoordelijk voor het onderhoud en beheer van de Oliemolenhof.

Het nieuw vormgegeven plein biedt gebruikers en bezoekers een kalm centrum in een bedrijvige, dynamische omgeving. De bijzondere, gedeelde ruimte brengt daarmee ogenschijnlijk tegengestelde behoeftes bij elkaar; ontmoeting, ontspanning, evenementen en verkeer.

Kristian Koreman, eigenaar stedenbouwkundig bureau ZUS

Lees meer
Vragen? Of heeft u plannen die u met ons wilt bespreken?
Neem gerust contact op. Bel +31 33 203 7004 of mail: secretariaat@viclandscapes.nl