Home Projecten De Wijde Wellen

De Wijde Wellen

De mooiste boulevard van Nederland
Functie
Wandelpromenade

Realisatie
2021

Partners

Gemeente Harderwijk
Hoornstra - Ophof Infra
 

Locatie
Harderwijk

De bijzondere boulevard van Harderwijk wordt de mooiste boulevard van Nederland genoemd. Aan deze boulevard is een prachtige wandelpromenade toegevoegd: De Wijde Wellen. Een promenade met een gebruiksvriendelijk en uniek karakter. 

De Wijde Wellen is meer dan alleen een wandelpad langs het water van het Wolderwijd. Het biedt de mogelijkheid om te genieten van een route met weidse uitzichten op diverse zitplekken, met allen een eigen karakter. Dat vind je nergens in Nederland, alleen in Harderwijk. Een unieke combinatie van verblijven, wandelen en fietsen tussen het water en een eeuwenoude stadsmuur.

Het begin van de promenade vormt een directe verbinding met de boulevard en ligt bij het Beachhotel Monopole. Tegenover dit hotel wordt een grote houten vlonder gecreëerd die dienst doet als terras, podium en ontmoetingsplaats. Luierend in een ‘hangmat’ boven het water kun je genieten van het uitzicht.

Een rank balkon dat uitstijgt boven het water biedt een ruim uitzicht over het water, de verre polder, de passerende schepen en de watervogels. De hoogte van het balkon refereert aan de hoogste waterstand die de voormalige Zuiderzee ooit bereikte. Via een uitgespaard pad het water in kan men de bodem van dit voormalige bruisende water bereiken, wat een uitzicht biedt over het water op het niveau van de voorbij zwemmende zwanen.

In de winter kunnen de schaatsers terecht op een officiële NK-333- meterbaan. In het midden van deze baan zijn een aantal eilandjes te vinden met zitranden waar naartoe geschaatst kan worden. Hier kan je uitrusten en genieten van een warme traktatie van een kraam midden op het eilandje.

Hondenbezitters kunnen gebruik maken van het speciale hondenuitlaatstrandje dat direct aan het wandelpad is gelegen. Ook voor ouderen is er een speciaal strandje gecreëerd waar zij in alle rust van het uitzicht en de natuur kunnen genieten.  

Drie golvende duinen leiden fietsers en voetgangers naar een afwisselend gebied met bijzondere natuur. Daar vind je een natuurpoel voor onder andere nestelende zwaluwen, een groene oeverzone met paars bloeiende kattenstaarten, foeragerende watervogels, kleurige libellen en een twaalf meter lang landschapsmeubel dat tussen het groen door de verbinding met het water zoekt.

In zomer, winter, herfst en lente gaat de natuur hier haar eeuwenlange gang. Moderne vormen omlijst door de historie die de Wijde Wellen met zich mee draagt. 

Doel was met onze kennis en kunde binnen een taakstellend budget een plan maken en dit met het beschikbare geld een plus te geven. Hoe maak je het landschap leuk en waarmee verleid je mensen om daar te gaan wandelen? We zijn met ideeën gekomen om die plek nog interessanter te maken.

Lees meer
Vragen? Of heeft u plannen die u met ons wilt bespreken?
Neem gerust contact op. Bel +31 33 203 7004 of mail: secretariaat@viclandscapes.nl